|
||||||
Kurczak faszerowany boczkiem | Składniki | |||||
Kurczaka opłukać, natrzeć od środka i na zewnątrz przyprawą i olejem. Wstawić na 30 minut do lodówki. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę. Chleb namoczyć w piwie. Odcisnąć, piwo zachować. Wątróbkę opłukać, usunąć błony i tłuszcz, pokroić w kostkę razem z boczkiem. Podsmażyć na łyżce oleju, wymieszać z chlebem i czosnkiem. Połączyć z jajkiem. Doprawić solą i pieprzem. Farszem napełnić kurczaka, otwór spiąć lub zaszyć. Ułożyć na wysmarowanej olejem blasze. Obłożyć tymiankiem. Wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Zrumienionego kurczaka polać piwem. Piec dalej 40 minut zmniejszając temperaturę do 180 stopni. | 1 sprawiony kurczak
po 150 g wątróbki z drobiu i wędzonego boczku 2 kromki razowego czerstwego chleba 1/2 szklanki jasnego piwa 1 jajko 3 ząbki czosnku przyprawa do drobiu pieprz sól olej tymianek |
|||||
|
||||||
Filety z kurczaka zawijane w szynce | Składniki | |||||
Mięso opłukać zimną wodą i osuszyć. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie (2 łyżki) na brązowo. Wyjąć z patelni, oprószyć rozmarynem, solą i papryką, każdy zawinąć w dwa plastry szynki. Czosnek i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchew i seler oczyścić, cukinie umyć, wszystko pokroić w słupki. Koncentrat wymieszać z białym winem. Oliwę (4 łyżki) rozgrzać na patelni, dodać cebulę i zeszklić. Dodać warzywa i czosnek, podsmażyć. Wlać koncentrat z winem, dodać sól i paprykę do smaku. Mięso ułożyć na warzywach i dusić przez 15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Wyjąć gotowe filety i trzymać w cieple. Do warzyw dodać skórkę z cytryny i pietruszkę, podawać z mięsem. | 4 filety z piersi kurczaka
6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 8 cienkich plasterków wędzonej szynki 1 ząbek czosnku 1 cebula 3 selery naciowe 3 marchewki 2 małe cukinie 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki wytrawnego białego wina 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki sól ostra papryka mielona |
|||||
|
||||||
Indyk w owocach | Składniki | |||||
Mięso umyć, podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju. Cebule obrać, posiekać i podsmażyć na złoty kolor. Włożyć natkę pietruszki, wymieszać, dodać podsmażone mięso i wlać szklankę wody. Doprawić do smaku imbirem, solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem ok. 40 minut. Owoce umyć, pokroić w kostkę, dodać do mięsa i dalej dusić aż zmiękną owoce. Podawać z ryżem lub kaszą. | 1 kg piersi z indyka
po 1 kg jabłek, gruszek i bananów 8 suszonych śliwek bez pestek 4 łyżki oleju słonecznikowego 2 cebule 2 łyżki siekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki mielonego imbiru sól pieprz |
|||||
|
||||||
Kura w pieczarkach | Składniki | |||||
Boczek bez skórki pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Wilgotną ściereczką przetrzeć pieczarki, trzony skrócić, większe kawałki przekroić na pół. Kurę poporcjować, umyć, osączyć, natrzeć solą i pieprzem. W garnku rozgrzać tłuszcz, podsmażyć na nim boczek. Otrzymane skwarki wyjąć i na tym samym tłuszczu podsmażyć kurę na złocistobrązowo, po czym wyjąć. Do garnka włożyć pieczarki i podpiec je na dość silnym ogniu. Dodać cebulę i czosnek, poddusić, podprawić solą i pieprzem. Włożyć kurę, skwarki i zioła. Wlać wino i dusić pod przykryciem przez 30 minut. Mięso wyjąć. Sos spod pieczenia połączyć ze śmietaną, uważając aby się nie zważyła, zagotować. Doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Włożyć ponownie kurę i od razu podawać. | 5 dag tłustego, wędzonego boczku
1 kura (ok. 1,2 kg) 4 małe cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki tłuszczu do smażenia 50 dag pieczarek 1 listek laurowy 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki śmietany 18% sól pieprz sok z cytryny |
|||||
|
||||||
Indycze "języki" z warzywami | Składniki | |||||
Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na paski o szerokości 0,5 cm. Dymkę oczyścić i opłukać pod bieżącą wodą, zielony szczypior pokroić. Groch cukrowy umyć i oczyścić, a kiełki sojowe opłukać i osączyć. Natkę pietruszki umyć, posiekać. Kolby kukurydzy wyjąć ze słoika i osączyć. Na osoloną, wrzącą wodę wrzucić groch i gotować przez 2 minuty, następnie odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć. Mięso wrzucić na rozgrzany olej i smażyć przez chwilę na dość silnym ogniu, po czym wyjąć. Na olej po smażeniu mięsa włożyć wszystkie warzywa i mieszając, smażyć przez 2 minuty. Wlać rosół, dodać mięso i podgrzać. Przyprawić solą i pieprzem oraz sosem sojowym. Posypać pietruszką. | 40 dag filetów z piersi indyczej
1 pęczek cebuli dymki 30 dag strąków grochu cukrowego 15 dag kiełków sojowych 1 pęczek natki pietruszki 15 dag kolbek kukurydzy w słoiku 3 łyżki oleju ok. 1/2 szklanki rosołu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki sosu sojowego sól pieprz |
|||||
|
||||||
Kurczak na słodko | Składniki | |||||
Rodzynki namoczyć w winie około 1 godz. Kurczaka pokroić na części, obsypać wegetą i pozostawić na pół godziny. Potem włożyć do naczynia żaroodpornego, podlać olejem lub oliwą z oliwek i zapiekać w piekarniku w temeraturze 180 około 45 min. Po 45 min dodać jabłka, brzoskwinie (pokrojone w plasterki) i pomarańczę (w cząstkach) oraz rodzynki razem z winem i syropem z brzoskwiń. Zapiekać jeszcze z pół godziny. | 1 kurczak
1 puszka brzoskwiń 2 duże jabłka rodzynki 1/2 szklanki wina lub brandy 1 duża pomarańcz wegeta olej lub oliwa z oliwek |
|||||